Restore your Balance 

Menu

WAT IS TCG?

TCG

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is al eeuwen een belangrijke vorm van geneeskunde in China, Japan en andere Oosterse landen. In de jaren ’70 heeft TCG zijn intrede gedaan in de Westerse wereld. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) erkent TCG als een veilige en effectieve vorm van geneeskunde. In mijn praktijk maak ik volgens de TCG gebruik van acupunctuur, cupping en moxa om de cliënt te behandelen met de klacht als uitgangspunt.

Met TCG proberen we het lichaam terug in balans te krijgen door de Yin-Yang balans te herstellen. Bij het opmaken van een diagnose kijkt de therapeut niet alleen naar de fysieke klacht maar ook naar de energetische verstoringen in het lichaam. In ons lichaam zijn organen en structuren omgeven door fascia, dit zijn bindweefselstructuren die onderling kanalen (meridianen) vormen, waar qi, oftewel ‘levende energie’ door stroomt en zo lichaamsdelen met elkaar verbindt en onderling beïnvloedt. Door naalden op bepaalde plekken in het lichaam aan te prikken speel je in op deze ‘levende qi’, en geef je een impuls om de qi in beweging te zetten of af te remmen. Het regeneratieve vermogen van ons lichaam krijgt middels dit mechanisme een ‘boost’. Concreet betekent dit pijn verminderen, hitte, koude, of vocht verdrijven, lichaamsprocessen in gang zetten of deze juist tot rust brengen. Feitelijk speelt de therapeut hier in op het lichaam om dit weer in balans te brengen, zonder vervelende bijwerkingen.

Bij cupping worden glazen bollen geplaatst op de huid. Door deze snel op de huid te plaatsen terwijl er kort daarvoor een vuurtje in gehouden wordt, ontstaat er een vacuüm tussen de cup en de huid. Dit vacuümeffect stimuleert de doorbloeding, de beweging van qi en van de lichaamsvloeistoffen. Het heeft een diep losmakend en ontspannend effect op de spieren en fascia.

Als het wenselijk is om bepaalde acupunctuurpunten te verwarmen dan kan dit door middel van gloeien met bijvoetkruid, ook wel moxa genoemd. Ik gebruik hiervoor een moxastick of een moxalamp.